12.8.2012

Lepakoiden ruumista hallitsee voimakas ylävartalo



Minut on melkoisen tehokkaasti tutustutettu Gotham Cityyn jo pienestä pitäen. Vaikka tavallaan pidänkin lapsuuteni Batman-leffoja niinä Ainoina Oikeina, olen näistä uudemmistakin tykännyt hulluna. (Paitsi siitä missä Arnold Schwarzenegger on Jäämies, mutta se jätettäköön omaan arvoonsa.) Ihan erilainen fiilishän näissä uusissa -ja nyt puhun siis kolmikosta Batman Begins, The Dark Knight sekä The Dark Knight Rises- on, jotenkin enemmän toimintaelokuva- kuin varsinaisesti batmanmainen, mutta mitäpä vikaa olisi hyvin tehdyssä toimintaelokuvassa. Ja sellainen todellakin oli saagan päätösosa.

The Dark Knight Rises sisälsi jälkikäteen ajateltuna melkoisen paljon elementtejä vanhan koulukunnan Batmanin paluu -leffasta, mutta miltään väkisin kokoonkyhätyltä remakelta se ei missään nimessä tuntunut. Elokuvan kaikki 165 minuuttia olivat erittäinkin katsomisen arvoisia, kirvoittivat kasvoille niin hymyn kuin kyyneleetkin ja tarjosivat varsin viihdyttävän elämyksen. En tiedä, kumpi on leffassa parempi fiilis, se kun jokin varovasti aavistelemasi ja odottamasi yllätys lopulta toteutuu, vaiko se, että tapahtuu jotain täysin odottamatonta. Uusin Batman tarjosi joka tapauksessa kiitettävän paljon molempia näistä. Ja se loppu, se oli täydellinen. Ah.

Vaikka itsekin olen näyttelemistä harrastanut enemmän tai vähemmän aktiivisesti koulunäytelmistä alkaen, en oikein ikinä osaa arvioida elokuvien näyttelijäsuorituksia. En edes tunne ketään näyttelijöitä. Sen voin tästä elokuvasta sanoa, että Kolmas kivi auringosta -sarjan pikku Tommy pärjäsi oikein hyvin nuorena poliisina, vaikka olinkin häritsevän jumissa nuorukaisen itselleni tutuimmassa roolissa. Itse Lepakkomies oli hyvä tietysti ja Alfred nyt on vain ihana. Elokuvan naisetkin olivat ihan ookoo, vaikka Kissanaisen roolin olisin kenties sittenkin antanut jollekin muulle. Vaatii kyllä aika huonoa näyttelijäkaartia, että minä jonkun roolisuorituksesta jotenkin häiriintyisin, mutta toisaalta en todella hyvistäkään näyttelijöistä sen suuremmin häikäisty. Perushyvä siis tämäkin kokoonpano, kaiketi.

Seuraavaksi tahtoisinkin sitten vetäistä läpi kunnon Batman-maratonin ihan sieltä Tim Burtonin Batmanista näihin tämän vuosituhannen leffoihin asti. Ehkä Jäämieskin ansaitsisi uuden mahdollisuuden?

(Batman-logo täältä ja otsikon lepakkofakta Wikipediasta.)

1 kommentti: